انرژی های تجدید پذیر

انرژی تجدیدپذیر به انواعی از انرژی می‌گویند که منبع تولید آن نوع انرژی، بر خلاف انرژی‌های تجدیدناپذیر (فسیلی)، قابلیت آن را دارد که توسط طبیعت در یک بازه زمانی کوتاه مجدداً به وجود آمده یا به عبارتی تجدید شود.
در سال‌های اخیر با توجه به این که منابع انرژی تجدید ناپذیر رو به اتمام هستند این منابع مورد توجه قرار گرفته‌اند. در سال ۲۰۰۶ حدود ۱۸٪ از انرژی مصرفی جهانی از راه انرژی‌های تجدید پذیر بدست آمد. سهم زیست‌توده به‌طور سنتی حدود ۱۳٪، که بیشتر جهت حرارت دهی و ۳٪ انرژی آبی بود.۲/۴٪ باقی‌مانده شامل نیروگاهای آبی کوچک، زیست توده مدرن، انرژی بادی، انرژی خورشیدی، انرژی زمین‌گرمایی و سوختهای زیستی می‌باشد که به سرعت در حال گسترش .
استفاده از انرژی بادی با رشدی سالانه حدود ۳۰٪ با ظرفیت نصب شده ۱۵۷۹۰۰ مگاوات در سال ۲۰۰۹، به صورت وسیعی در اروپا، آسیا و ایالات متحده به چشم می‌خورد. درپایان سال ۲۰۰۹ میلادی مجموع انرژی تولیدی به وسیله فتوولتاییک به بیش از ۲۱۰۰۰ مگاوات رسید. ایستگاهای انرژی گرما-خورشیدی در آمریکا و اسپانیا مشغول به کار می باشندکه بزرگترین آنها با ظرفیت ۳۵۴ مگاوات در بیابان موهاوی در حال کار است. بزرگترین نیروگاه زمین گرمایی دنیا در کالیفرنیا با نام نیروگاه گیسرز با ظرفیت ۷۵۰ مگاوات در حال فعالیت می‌باشد. برزیل یکی از کشورهایی است که پروژه‌های بزرگی برای استفاده از انرژی‌های نو (انرژی‌های تجدیدپذیر) انجام می‌دهد. ۱۸٪ از کل مصرف سوخت اتوموبیل‌های برزیل از طریق سوخت اتانولی که از ساقهٔ نیشکر به‌دست می‌آید تأمین می‌شود. سوخت اتانولی به‌صورت گسترده در ایالات متحده مورد استفاده قرار می‌گیرد.
بیشترین پروژه‌ها و محصولات انرژی‌های نو در مقیاس بزرگ موجود می‌باشند، ولی انرژی‌های نو را می‌توان در مقیاس‌های کوچک (نیروگاه کوچک خارج مدار یا نیروگاه کوچک مدار بسته) هم استفاده کرد. به این دلیل که منابع انرژی‌های تجدیدپذیر در تمام نقاط کرهٔ زمین در دسترس می‌باشند، در حواشی و در جاهای دور افتاده، نقش انرژی‌های نو به‌خوبی نمایان می‌شود، در حالی که منابع سوخت‌های فسیلی (نفت، گاز، و زغال‌سنگ) فقط در کشورهای خاصی یافت می‌شود. کنیا دارای بالاترین نرخ سالانه فروش سیستم‌های کوچک خورشیدی (۲۰-۱۰۰ وات) به میزان ۳۰۰۰۰ سیستم در سال می‌باشد. نگرانی دربارهٔ تغییرات زیست محیطی در کنار افزایش قیمت روزافزان نفت و اوج تولید نفت و حمایت دولت‌ها، باعث رشد روزافزون وضع قوانینی می‌شود که بهره‌برداری و تجاری سازی این منابع سرشار تجدیدپذیر را تشویق می‌کنند .
انواع انرژی‌های تجدید پذیر عبارتند از: انرژی آبی (نیروی برق‌آبی) •
انرژی بادی •
انرژی خورشیدی •
انرژی زمین‌گرمایی •
انرژی آبی (نیروی برق‌آبی)
انرژی زیست توده (زیست‌سوخت)
انرژی امواج و جزر و مد •
شرکت مبسان در زمینه طراحی سیستمهای خورشیدی و بادی، انتقال تکنولوژی و واردات تجهیزات مربوطه فعالیت دارد.

طراحی سیستمهای سخت افزاری و نرم افزاری هوشمند مدیریت انرژی

مدیریت انرژی در تعریف به معنای استفاده مقرون به صرفه و کارآمد از انرژی است. بسته به نوع مصرفی که یک ساختمان دارد دستگاههای پرمصرف متفاوتندامروزه در ساختمان‌های مجهز به کمک کنترلرهای پیشرفته و پیچیده می‌توان با کاهش تعداد تجهیزات میزان اتلاف انرژی را نیز کاهش داد. به بیان کاملا ساده کنترلرهای ساختمان میزان مطلوب مشخصه خاصی را در حد تعیین شده نگه می‌دارد. این مشخصه می‌تواند سیستم روشنایی یا گرمایش و سرمایش و …باشد. همچنین استفاده از عایق در دیوارها و استفاده از شیشه‌های دو جداره در پنجره‌ها می‌تواند اتلاف انرژی را تا حد چشمگیری کاهش دهد.
به عنوان مثال در ساختمان‌های اداری و تجاری دستگاه تهویه مطبوع و سیستم روشنایی مرکزی پرمصرف‌ترین هستند. البته کاربرد سیستم‌هایHVAC مصرف انرژی را تا حد زیادی با کاهش روبرو ساخته است.
امروزه در ساختمان‌های مجهز به کمک کنترلرهای پیشرفته و پیچیده می‌توان با کاهش تعداد تجهیزات میزان اتلاف انرژی را نیز کاهش داد. به بیان کاملا ساده کنترلرهای ساختمان میزان مطلوب مشخصه خاصی را در حد تعیین شده نگه می‌دارد. این مشخصه می‌تواند سیستم رامروزه در ساختمان‌های مجهز به کمک کنترلرهای پیشرفته و پیچیده می‌توان با کاهش تعداد تجهیزات میزان اتلاف انرژی را نیز کاهش داد. به بیان کاملا ساده کنترلرهای ساختمان میزان مطلوب مشخصه خاصی را در حد تعیین شده نگه می‌دارد. این مشخصه می‌تواند سیستم روشنایی یا گرمایش و سرمایش و …باشد. همچنین استفاده از عایق در دیوارها و استفاده از شیشه‌های دو جداره در پنجره‌ها می‌تواند اتلاف انرژی را تا حد چشمگیری کاهش دهد.
در واقع مزیت استفاده از سیستم‌های جدید ذخیره انرژی قابلیت نصب ساده آنها بر روی شبکه‌های کامپیوتری (pc) و کنترل سیستم بدون نیاز به کابل کشی پرهزینه و استفاده از تجهیزات گران قیمت می‌باشد. با در نظر گرفتن میزان مصرف انرژی با توجه به روشنایی روز و دمای بیرون سیستم قادر است یک روش مصرف ارزان قیمت را همراه با صرفه‌جویی در انرژی انتخاب نماید. در نظر گرفتن دمای مطلوب ساختمان براساس نوع استفاده‌ای که از آن می‌شود مصرف انرژی را تا حد بسیار زیادی محدود می‌کند. این کار با در نظر گرفتن اطلاعات اولیه‌ای که کارفرما به سیستم می‌دهد و همچنین داده‌هایی که سیستم به عنوان پیش‌ فرض دارد از جمله تغییرات روزانه و فصلی شرایط طرح و نحوه انتخاب تجهیزات صورت می‌گیرد. در نتیجه پروسه مصرف تصاعدی انرژی و ایجاد هزینه‌های بالا برای نگهداری ساختمان از بین می‌رود. به این ترتیب سیستم‌های مدیریت انرژی در ساختمان (EMS) تعریف می‌شوند.EMS ها با تنظیم عملکرد ساعتی و یا دوره‌ای تجهیزات از مصرف بی‌رویه آن جلوگیری می‌نمایند.
به طور خلاصه می‌توان گفت که در نظر گرفتن بحث ذخیره انرژی استفاده از سیستم‌های مدیریت انرژی EMS در حدود 10 تا 30% کاهش قیمت و هزینه در پی دارد. از این رو این موضوع از نظر اقتصادی و سیاسی در بسیاری از کشورها اهمیت یافته و استفاده از این سیستم‌ها در اغلب کشورهای اروپایی و آمریکا روند روبه رشدی دارد.
بد نيست بدانيم انرژي مصرفي براي پخت وپز خانگي سالانه 1.5 تن و يك يخچال خانگي سالانه 2 تن گاز گلخانه اي وارد جو مي كند. هزينه احداث ، انتقال وتوزيع در شبكه هاي برق براي توليد يك كيلووات ساعت انرژي معادل 800 دلارمي باشد. که علاوه برهزينه ها و بار مالي مضاعفي كه دارد 3 تا 8 سال زمان براي اجرا نياز دارد. هزينه هاي جاري و مالي هر نيروگاه سالانه بالغ بر 20درصد هزينه احداث اوليه است. ازاينرو كاهش و بهينه سازي مصرف انرژي براي تحليل گران اقتصادي گامي بسيار مهم در بهبود شرايط اقتصادي محسوب مي شود.
بنابراین با توجه به سرانه مصرف بالاي انرژي در كشور و از همه مهمتر اتلاف بي رويه آن ، لزوم تلاش همگاني در جهت بهره وري و بهينه سازي مصرف انرژي به عنوان يك نياز و ضرورت ملي كاملاً مشهود است.

امور قابل انجام توسط شرکت در زمینه ممیزی انرژی

به طور کلي راهکارهايي که ارائه مي‌شود به دو بخش مکانيکي و برقي( الکتریکی و الکترونیکی) تقسيم مي‌گردند. از ديد هزينه هم مي‌توان سه نوع روش بدون هزينه، کم هزينه و پر هزينه را در نظر گرفت. مميزي انرژي در سه مرحله انجام مي‌گيرد: در مرحلة اول با بازديد از کارخانه مي‌توان تشخيص داد که کجا مشکل دارد. در مرحلة دوم اندازه‌گيري مصرف انرژی است که با نصب تجهيزات اندازه‌گيري در کارخانه انجام می¬شود. و با کمک آنها مصارف انرژي اندازه‌گيري مي‌گردد. در مرحله سوم وارد جزئيات کار مي‌شويم و راندمان تجهيزات را نيز مورد بررسي قرار مي‌دهيم. به طور کلی این شرکت برای انجام ممیزی انرژی مراحل زیر را در برنامه کار خود دارد.
مرحله اول: آمادگي براي انجام مميزي انرژي
مميزي انرژي با بررسي وضعيت مصرف انرژي سيستم در گذشته، آغاز مي‌شود. اطلاعات جمع آوري شده لازم است حداقل وضعيت مصرف انرژي را طي 12 ماه گذشته نشان دهد. در اين مرحله اطلاعاتي چون میزان مصرف انرژي ویژه(میزان مصرف انرژی بر میزان تولید محصول) در گذشته، موقعيت جغرافيايي، تجهيزات و ساختمان کارخانه و .. جمع‌آوري مي‌شوند. در اين مرحله لازم است تا ابزارهاي لازم براي کنترل و اندازه‌گيري مصرف انرژي‌ تهيه شوند.
مرحله دوم: بازرسي سيستم
در اين مرحله تيم مميزي انرژي با بررسي عملکرد سيستم و تجهيزات مورد استفاده و بازرسي بخش‌هايي از مجموعه مانند ساختمان‌ها، سرمایش، گرمايش، تهويه مطبوع، کوره ها، توليد برق و روشنایی و ماشین¬آلات اطلاعاتي را جمع‌اوري مي‌کند تا به سئوالاتي چون : سيستم مورد نظر داراي چه وظايفي است؟ مصرف انرژي سيستم چقدر است؟ چگونه مي‌توان هزينه‌هاي انرژي اين سيستم را کاهش داد؟، پاسخ دهد. اطلاعات اين مرحله روش‌هاي ارزشمندي را براي کاهش مصرف انرژي بدون اعمال هزينه يا با هزينه پايين فراهم مي‌آورد.
مرحله سوم: به اجرا درآوردن توصيه‌هاي مميزي
بعد از اينکه مديران سيستم در مورد توصيه‌هاي صرفه جويي انرژي مرحله دوم به توافق رسيدند، نوبت به اجراي توصيه‌هاي مربوطه مي‌رسد. در اين قسمت بايد يک سيستم براي بازنگري و کنترل اجراي توصيه‌هاي صرفه جويي انرژي ايجاد گردد تا موفقيت يا عدم موفقيت اجراي اين توصيه‌ها را نشان دهد و اهداف زير را دنبال نمايد:
1- ايجاد حمايت داخلي شرکت براي عمليات مديريت انرژي
2- ايجاد ايده‌هاي جديد
3- ارزيابي و پيشنهادات
4- پيگيري اهداف صرفه جويي انرژي
5- اجراي هر يک از توصيه‌هاي صرفه‌جويي

EMS ها سیستم کنترلی ای هستند که با تنظیم عملکرد ساعتی و یا دوره‌ای تجهیزات از اتلاف انرژی جلوگیری می‌کنند. به این معنا که زمان و رنج خاموش و روشن شدن دستگاه را با توجه به داده‌های از پیش تعیین شده‌ای براساس یک سیستم یکتا و به کمک ساعت‌های کنترلی کنترل می‌کند. همچنین این نوع سیستم با کاهش بارهای غیر ضروری ساختمان که با توجه به ورودی در نظر گرفته شده تعیین می‌شود به میزان قابل توجهی کاهش در مصرف برق و بالتبع هزینه برق مصرفی را در پی دارد. ویژگی‌ خاص سیستم، گزارش شرایط محیط (به عنوان مثال دما و رطوبت نسبی و…در مورد تهویه مطبوع و حرارت مرکزی) می‌باشد.
سيستمهاي مديريت انرژي براي بهره‌ورتر كردن سيستمهاي HVAC توسعه يافته‌اند. موثرترين روشهاي دستيابي به صرفه‌جويي در مصرف انرژي سيستمهاي HVAC از طريق سيستمهاي كنترل هوشمند به قرار زير است :
1- كاهش سرعت موتورهاي الكتريكي
2- زمانبندي عملكرد تجهيزات پر مصرف
3- تنظيم دماهاي آب و هوا در بين اين دامنه وسيع از انواع روشهاي صرفه‌جويي، مي‌توان راهبردهاي ساده و پيچيده كنترلي را براي كاهش مصرف الكتريسيته بكار بست. اولين گام در تخمين ميزان تاثير سيستم مديريت انرژي، بررسي مناطق كليدي و پر مصرف با بهره‌گيري از اينگونه سيستمها است. جدول (1) راهبردهاي صرفه‌جويي در مصرف انرژي سيستمهاي HVAC را به ترتيب اولويت معرفي مي‌كند.

جدول (1)-خلاصه راهبردهاي صرفه‌جويي در انرژي

راهبرد های ساده
1- كاهش دور موتور پمپ و فن 2- زمانبندي عملكرد چيلرها در سيستمهاي مجهز به چند چيلر 3-زمانبندي عملكرد پمپهاي آب سرد و گرم 4- زمانبندي عملكرد فنها در برجهاي خنك كن و پمپهاي گردش آب در آنها 5-كاهش تقاضا براي سرمايش و گرمايش توسط ادوات مكانيكي با بهره‌گيري از روشهاي بهينه‌سازي استفاده از دماي هواي خارج
راهبرد های پیچیده
1- توزيع سرمايش متناسب با ميزان مورد نياز در مناطق مختلف ساختمان 2- توزيع گرمايش متناسب با ميزان مورد نياز در مناطق مختلف ساختمان 3-تنظيم توزيع آب گرم ، با توجه به مقدار نياز به آن در مناطق مختلف ساختمان 4- تنظيم توزيع آب سرد ، با توجه به مقدار نياز به آن در مناطق مختلف ساختمان

از ویژگی های سیستم ارائه شده می توان موارد زیر را نام برد :
(شبکه ی بی سیم ZigBee میان تجهیزات چندگانه: ترموستات هوشمند، نمایشگر خانگی و غیره (محصولات پیشرفته ی در حال کار •
ارتباط دو طرفه بین تجهیزات •
قابلیت کنترل تأسیسات (گرمایش و سرمایش)
قابلیت مانیتورینگ برای مصرف کننده و کنترل سیستم •

Copyright mabsun